Dnes ma zaujala v príspevku fytoterapeutky Žanetky z YHarmony jedna bylinka - Veronika :-)
Áno, čítate správne ;-) Bylinka s názvom Veronika, ktorá má viacero prívlastkov - v bylinkárskych kruhoch je najznámejšia Veronika lekárska.
Priznám sa, že túto bylinku vo svojom repertoári nemám a ani som ju nikdy v prírode nezbierala, ale učarovala mi. Okrem čajov či tinktúr sa totižto dá aj jesť :-) A to ma ako gurmána motivovalo pozrieť sa na ňu aspoň z teoretického hľadiska. Hoci ktovie, možno práve vďaka týmto informáciám si ju najbližšie prinesiem z prechádzky ;-) Ono to tak funguje, keď sa na niečo zameriate, jednoducho si to pritiahnete.
Zaujímavosťou je, že Veroniku lekársku poznali už Rimania, ktorí sa o nej dozvedeli od germánskeho obyvateľstva v dobyvateľských časoch. Už vtedy ju nazývali "hlavný liek na všetky choroby" alebo aj "všeliek".
Ako teda taká Veronika vyzerá?
Je to rastlinka s nádhernými nebesky modrofialovými kvietkami a jej byľku pokrývajú jemné chĺpky. Zvykne rásť v celých kobercoch, kedy krásne vynikne práve farba jej kvietkov. Sprvoti je to teda krásny pohľad aj pre oči :-)
Je rozšírená takmer v celej Európe, nájdete ju však vo vyššie položených miestach na lúkach, v lesoch aj na pastvinách. Najúčinnejšie sú rastliny, ktoré rastú na okraji lesov a pod dubmi (pozn. z knihy Zdravie z Božej lekárne).
A na čo slúži?
To, že ju nájdete kvitnúť práve teraz, nie je žiadna náhoda. Odporúča sa totiž pri zhoršenej látkovej výmene (pôsobí teda močopudne a zároveň čistí krv), reumatizme, ochoreniach dýchacieho traktu, astme, kašli a pomáha pri odhlieňovaní. Taktiež je veľmi prospešná pri ochoreniach pečene a sleziny. Práve očista pečene je v jarnom období veľmi zásadná pre celkové zdravie a imunitu, keďže telo je po zime zanesené toxínmi a ochudobnené o vitamín D z obmedzeného pobytu na slnku. Tento proces poznáte ako proces detoxikácie, ktorý sa odporúča práve na začiatku jari. Každé jedno takéto "upratovanie" sa zameriava práve na očistu pečene, cez ktorú prechádza v tele všetko a ona to zlé a toxické zachytáva. Treba jej preto uľaviť.
A na záver - je tiež výborným upokojujúcim prostriedkom - blahodárne pôsobí na nervový systém a navodzuje relax.
A čo tá chuť?
Žanetka mi prezradila, že Veronika má jemnú bylinkovo-korenistú chuť, čím podporuje trávenie. Môžete ju teda použiť ako aromatickú prísadu do jarných šalátov a polievok alebo ako základnú bylinku do tvarohov či nátierok. A kto si k tomu ešte pečie vlastný chlebík, niet lepšej a zdravšej večere ;-)
Tak smelo do toho a dobrú chuť! :-)